OLIMPIJAKOS IDE NA F4: Crveno-beli SRUŠILI Barselonu, idu na megdan Realu!
Detalj sa meča Barselone i Olimpijakosa, Foto: Josep LAGO / AFP / Profimedia

evroliga

OLIMPIJAKOS IDE NA F4: Crveno-beli SRUŠILI Barselonu, idu na megdan Realu!

Veliki podvig za Grke

Objavljeno:

Crveno-beli su u petom meču sjajne četvrtfinalne serije sa Barselonom uspeli da slave u „Blaugrani“ sa 63:59 i ukupnim rezultatom 3-2 i treću godinu uzastopno obezbede mesto na završnom turniru.

Olimpijakos će se u polufinalu 26. maja sastati sa braniocem titule Real Madridom, a drugi par je Panatinaikos – Monako.

Čovek odluke bio je Šekil Mekisik koji je u četvrtoj četvrtini, u seriji crveno-belih 17:2 postigao devet poena, a u poslednjuem minutu ukrao je loptu Nikolasu Laprovitoli.

Očekivano, oba tima su nervozno ušla u meč odluke, a koliko je opterećenje nosila „majstorica“ videlo se i po sijaset otvorenih promašenih šuteva, ali i nerezonski izgubljenih lopti.

Do večeras domači timovi su u „majstoricama“ imali skor 19-0, a onda su Fenerbahče i Olimpijakos u istom danu pokvarili savršen skor.

Filip Petrušev (desno)
Filip Petrušev (desno)foto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Barselona je zahvaljujući Nikolasu Laprovitoli bolje počela i posle dve vezane trojke Argentinca domaći su u 5. minutu, a Olimpijakos je malo „prodisao“ na obe strane terna ulaskom Nikole Milutinova. Srpski centar je bio odličan na obe strane terena, ali ni on nije mogao da zaustavi seriju domaćih 6:0 početkom drugog perioda za maksimalnih 18:9.

Ipak, ekipa iz Pireja je uspela da prebrodi i ovu krizu, a u finišu poluvremena je serijom 8:2 došla na samo dva poena minusa za više nego podnošljivih 27:25 posle 20 minuta rovovske borbe u „Blaugrani“.

Koliko je prvo poluvreme bilo teško za gledanje potvrđuje i procenat šuta oba tima za tri poena – Barselona 2/17, Olimpijakos 1/9.

Slika na terenu nije se mnogo promenila ni u trećem periodu, Katalonci su bili u prednosti, najviše sa 38:30, ali nisu uspevali da se „odlepe“ i mirnije dočekaju finiš meča.

Olimpijakos, odnosno iskusni Kostas Papanikolau, je u finišu treće deonice dočekao svojih „pet minuta“ i serijom 10:2 još jednom poslao poruku da se neće lako predati i odustati od puta u Berlin. U odlučujući period ušlo se sa rezultatom 40:40…

Šekil Meksisik u najvažnijim trenucima pogodio dve trojke, prvo za prvu prednost gostiju (47:49) na tačno pet minuta pre kraja, a potom još jednu na nešto više od 186 sekundi pre kraja – 49:52. Amerikanac je u ključnim trenucima vezao devet poena, trojkom se nadovezao Kostas Papanikolau za veliku seriju gostiju 15:2 za 57:49 na manje od dva i po minuta pre kraja meča.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Sport klub/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.